De 5 makkelijkste linkbuilding tips

|

Saskia Maaskant

Ik heb een paar linkbuilding tips voor je die je echt op zou moeten volgen. Als je (snel) goed vindbaar wilt zijn in Google tenminste. Ja, je leest het goed: ik ben een online tekstschrijver die jou linkbuilding tips geeft. Dat vind je misschien een beetje raar, en mijn concurrenten waarschijnlijk ook, maar daar heb ik geen boodschap aan. Ik help jou graag om beter vindbaar te worden. En linkbuilding is – náást het hebben van onweerstaanbaar lekkere SEO-teksten en blogs op jouw website – de beste, makkelijkste en snelste manier om dit voor elkaar te krijgen.

Mijn expertise ligt bij SEO-en conversieverhogende teksten, maar ik ben regelmatig actief bezig met linkbuilding. Waarom? – denk je misschien. Nou, dat doe ik om beter vindbaar te worden voor jou – via Google. Linkbuilding is van oudsher, en nog steeds, een belangrijk en vooral krachtig SEO-onderdeel.

Wat is linkbuilding?
Linkbuilding was ooit het krachtigste SEO-middel
Rating, autoriteit, relevantie en spamscore
Bouw je backlinks organisch op
De 5 makkelijkste linkbuilding tips
De krachtigste Linkbuildingstrategie: contentgericht

Linkbuilding tips

Wat is linkbuilding?

Bij linkbuilding gaat het om het scoren van waardevolle backlinks; links op andere sites die naar jouw website linken. Voor Google zijn backlinks een belangrijke graadmeter. Ze geven jouw website autoriteit, relevantie en geloofwaardigheid. En dat heb je hard nodig als je wilt opvallen tussen je concurrenten in de jungle van Googleresultaten. Als je geen backlinks hebt, kan jouw content nog zo goed zijn, maar loop je toch het risico om op Google-resultaatpagina twee of nog verder weg te zakken. En dat wil je niet! Om backlinks te krijgen zul je wat inspanning moeten leveren. Laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen, want met een slimme aanpak bereik je snel resultaat. Maar dan moet je linkbuilding wel een beetje begrijpen.

Linkbuilding was ooit het krachtigste SEO-middel

Ooit was linkbuilding het krachtigste middel om beter vindbaar te worden. Met de opkomst van de zoekmachines bestond deze techniek voornamelijk uit linkjes uitwisselen met je ‘online vrienden’ – je vond ze vooral op de zogenaamde linkpagina’s. Ook werden er backlinks aangekocht, vaak zelfs in pakketten. Maar tegenwoordig is linkjes aankopen niet altijd even slim of zelfs not done. Je krijgt er mogelijk strafpunten voor en je vindbaarheid kan er zelfs slechter door worden. Er is in de afgelopen jaren veel veranderd als het gaat om linkbuilding. Luister en huiver.  

Wat is linkbuilding

Rating, autoriteit, relevantie en spamscore

Heb je het over linkbuilding, dan heb je het vanzelf over rating, autoriteit, relevantie en spamscores. Dat zijn allemaal dingen die meetellen voor je vindbaarheid. Hoe hoger de autoriteit van de websites en webpagina’s die naar jou linken en hoe relevanter de tekst waarvandaan er naar jou wordt gelinkt, hoe waardevoller Google de link vindt. Maar heeft de website die naar jou linkt een lage autoriteit, of bijvoorbeeld een hoge spamscore*, dan kan de link juist een slechte invloed hebben op jouw Google-positie. Blijf altijd alert op deze zaken als je bezig bent met jouw linkbuilding strategie.

* Er zijn verschillende benamingen voor spamscore. Andere online tools noemen dit ook wel ‘Thrust flow’ of ‘Toxic score’.

Google is behoorlijk streng als het op linkbuilding aankomt. Je linkprofiel moet gevarieerd én gezond zijn. En liefst blijft hij groeien. Als er veel nieuwe backlinks naar jouw website snel achter elkaar ontstaan bij soortgelijke websites, dan vindt Google dat verdacht. Daarom wil ik je bij deze waarschuwen voor de aankoop van zogenaamde linkbuildingpakketten. Deze kunnen interessant zijn, maar zorg dat je jezelf goed informeert over hoe de backlinks door het linkbuildingbedrijf voor jou worden opgebouwd. Vraag door op hoe ze omgaan met rating, autoriteit, relevantie en spamscore. En of ze de links niet te veel in dezelfde periode plaatsen.

“Google is behoorlijk streng als het op linkbuilding aankomt.”

– Saskia Maaskant

De 5 makkelijkste linkbuilding tips

Aangezien we allemaal dol zijn op lijstjes – ikzelf ook – geef ik je een lijstje met de makkelijkste linkbuilding tips. Dat leest wel zo prettig en het is ook nog eens praktisch: zo kun jij de tips het makkelijkst opvolgen en toepassen op jouw eigen website.

  1. Social media: link naar jouw website via social media. Dat kan onder andere in je social media posts. Maar het werkt ook prima in jouw persoonlijke profiel op Instagram, X (voorheen Twitter), Facebook en LinkedIn. Vergeet vooral niet een bedrijfspagina aan te maken in Facebook en LinkedIn. Dit kun je ook doen met Instagram. Let op! Social media links zijn bijna in alle gevallen zgn. ‘no-follow’ links en zorgen niet direct voor autoriteit voor je website. Maar als je relevante en kwalitatieve content op social media deelt, vergroot je de kans en geef je de gelegenheid tot het delen en linken naar je website, waardoor het aantal backlinks vanzelf toeneemt. Zo zie ik bijvoorbeeld zelf – door het plaatsen van dit blog op LinkedIn – vrijwel direct meer organisch verkeer naar mijn website stromen. En die vergroting van dat organische verkeer zorgt weer voor hogere ranking van mijn website.
  2. Bedrijvengidsen: maak een profiel aan voor jouw bedrijf in diverse bedrijvengidsen. Bijvoorbeeld https://cyclex.nl en https://mijnzzp.nl en https://www.detelefoongids.nl/ . Let bij bedrijvengidsen goed op de betrouwbaarheid van de website en de spamscore.
  3. Startpagina.nl: dé linkbuildingmethodiek van oudsher was werken via de startpagina. Er bestaan nog steeds talloze startpagina’s en varianten hiervan. Op een aantal pagina’s kun je nog steeds je link aanmelden. Sommige startpagina’s eisen een backlink terug in ruil voor een link op hun pagina: doe dit niet! Het is vrijwel onmogelijk een relevante backlink naar een startpagina te plaatsen op jouw eigen website. Je doet er dan meer kwaad dan goed mee. Google vindt het namelijk niet relevant als jij mensen verwijst naar ‘zomaar een website’. Hierdoor kan jij een lagere score krijgen.
  4. Bloggen met jouw expertise op relevante sites: je kunt met jouw expertise wellicht een gastblog schrijven op relevante sites en daarbij linken naar jouw eigen website. Relevante sites met een hoge autoriteit zijn lastig te vinden. Een van de beste is hiervoor is Medium. Medium vraagt teksten over vrijwel elk onderwerp en expertise. Wel zijn ze uitsluitend in het Engels. Laat Google translate je op weg helpen (de vertaalkwaliteiten van Google zijn niet meer zo bizar slecht als vroeger). Je mag gewoon een blog van jezelf vertalen, want Google telt vertaalde content niet als duplicate content. Vergeet daarbij vooral niet een link naar je eigen website in je bio van Medium te zetten, want anders heb je er nog niets aan. (Heb je moeite met het schrijven van goede blogs? Laat mij het voor je doen.)
  5. Kijk naar je concurrenten: beter goed gejat dan slecht bedacht… Kijk de linkbuildingstrategie bij je concurrenten af. Met behulp van online tools zoals Ahrefs of Ubersuggest ontdek je waar hun backlinks vandaan komen. Misschien voelt het driedubbelop dat ik je hier waarschuw voor gevalletjes ‘slecht voorbeeld doet volgen’. Bekijk per backlink of een zelfde backlink voor jou waardevol is. Weeg factoren als ervoor moeten betalen of zelf een backlink terug moeten plaatsen op jouw eigen website zwaar mee. Heeft je concurrent content geschreven op een van de gevonden backlinks, benader dan de website zelf en vraag of jij een goed stuk kunt schrijven in ruil voor een link. (Of laat mij een goede blog schrijven. Scheelt jou weer werk.)
Linkbuilding tips

De krachtigste Linkbuildingstrategie: contentgericht

De allerbeste van mijn linkbuilding tips heb ik bewust even apart gehouden voor je. Want die is namelijk niet het makkelijkst en past daarom ook niet in mijn rijtje met 5 makkelijkste linkbuilding tips. De krachtigste linkbuildingstrategie is het grondbeginsel van succesvolle linkbuilding: het maken van waardevolle, goede en relevante content, die niet alleen interessant is voor puur jouw doelgroep, maar ook voor andere websites. Op die manier is de kans groter dat andere websites gaan linken naar jouw content. Zorg er alleen wel voor dat je content SEO is. Is jouw content dat niet, dan is de kans nihil dat een ander ernaar gaat linken.

Wil jij onweerstaanbaar lekkere SEO-content, die misschien wel relevant is voor andere websites? Laat mij aantrekkelijke blogs voor jou schrijven.


Ontdek meer van Maaskant Schrijft

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Plaats een reactie